Mehri Amini

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt

   

   Språk är makt. Språk kan påverka våra liv. I läroplanen för grund skolan är det tydligt att språk är viktigt för lärande i alla skolans ämnen. Alla våra elever måste ha samma möjligheter att delta i samhället, måste ha ett fullgott språk. Skolan ska ansvara för varje elev efter genomgången grundskola kan använda det svenska språket i tal och skrift och ett rikt och nyanserat sätt. Enligt lgr 11 läraren ska organisera och genomföra arbetet så eleven får stöd i sin språk- och kommunikationsutveckling.

   Det är viktigt att alla lärare blir jobbar med språket eftersom alla lärare möter de här eleverna och då tar minst fem år innan de här andra språks eleverna kommer ikapp studiemässigt med de andra eleverna. Därför det är viktigt att vi fokuserar språk i alla ämnen. Språk och ämne hänger ihop. Det är viktigt att man ha de olika fokus när man har tvåspråkiga elever. Monica Axelsson uttrycker att centrala faktorer vid utbildning av flerspråkiga elever är starkt kognitivt engagemang och bejakande av elevens personliga identitet. Det är viktigt att ha betoning på läsning och skrivning men inte bara det. Skulle fokusera på muntlig framställning, lyssnade och visualiseringar samt arbetar med tankemässigt krävande uppgifter. Och det är väldigt viktigt att tänka på att olika ämnen ställer olika språkliga krav. Att eleverna får utvecklas språk och ämneskunskaper parallellt man kan inte glömma språks kunskaper när man går genom ämneskunskaper. En lärare behöver arbeta både med innehållet och språket för att möta eleverna. Om läraren inte bearbetar språket så riskera att eleverna inte hänger med.

   För de flerspråkiga elever som ska läsa svenska är svenska svårt för dem och det finns vardagsspråk, skolspråk och ämnesspråk. Det är så svårt för elev som har ett vardagsspråk på svenska att ha skolspråket på svenska. När gäller modersmålet så kanske vardagsspråket är utvecklar men inte respektive skolspråket och modersmålet.

   Om det finns kognitivt svåra uppgifter kan man förbereda elever genom att de kan samtala, söka information eller skriva i deras modersmål. De ska upplevas engagerande och ger hög inlärning. Lärare kan stötta eleverna och ge tydligt kontext.

   Stötning innebär tillfälligt stöd som syftar till att eleverna utvecklar mot nya begrepp, högre nivåer och ett välutvecklat språk. Stöttningen kan både planeras i förväg och sker i stunden. Stöttning är tillfällig eftersom den ska leda till att eleverna kan lösa liknande uppgifter på egen hand i framtiden. Stöttning kan till exempel innebära:

  • Förklaringar
  • Frågor som ställs för att utveckla elevernas förståelse
  • Att läraren är en aktiv samtalspartner
  • Att demonstrera, visa och ge modeller
  • Att eleverna får tanketid
  • Visuellt stöd
  • Förbered aktiviteter
  • Att ge eleverna strategier
  • Att ge återkoppling som för lärandet framåt