Pedagogisk Planering
Jag har intervjuat med Lena Anell lärare i årskurs 6 om hennes pedagogiska planering. Den här planeringen kommer att behandla temat ” världsreligioner” som är hennes favoritämne. Eleverna kommer att träna centrala begrepp inom de fem världsreligioner som är Kristendom, Judendom, Islam, Hinduism och Buddhism. Samt strategier för lära sig specifika fakta om de religionerna.
Steg 1: planering
Lena börjar sin planering utifrån kursplanen. Som är syftet och centralt innehåll. Hon tycker att det är centralt att börja med och att man behövde reflektera över vilka förmågor man hade tänkt att arbeta med under momentet. Hon har sagt att man redan i planeringen ska försöka involvera eleverna i planeringen. Hon har planerat både bedömningen och dokumentationen redan i det här steget.
Igenom syftetexterna i kursplanen i religionskunskap, har börjat hon sin planering. ”Undervisning i religionskunskap ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 4–6” Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (2011, Reviderad 2018 s.217–218).
Lena har gått igenom några frågor som vad ska eleven utveckla? (konkretisering och förankring i kursplanens syfte)
- Vilka långsiktiga mål (förmågor) ska undervisningen behandla? Eleverna ska förstå skillnaderna och likheterna mellan religioner. Det är viktigt för henne att elever veta ätt människor är olika och får välja olika religion.
- Finns det förmågor i andra ämnen som kan ingå i arbetsområdet? Svenska kommer med. Elever skriva och läsa under lektionen. Samt geografi kommer, elever arbeta med karta för att veta vilka länder har vilka religioner. Historia är ingå i arbetsområdet också.
Steg 2: Genomförande
Det andra steget handlar om genomförande alltså hur har valt Lena att realisera den här planeringen. De här syfte, centralt innehåll och de här förmågorna som har valt henne ut. Hon har berättat att hur jobbar med det här. Alla elever läsa tillsamman, diskutera mycket under lektionen och svara på elevernas frågor. Lena har sagt att hon utformade en frågesida om religioner och pratade så mycket om de frågorna i klassrummet och diskuterade. Samt svarade på elevernas frågor. Hon vill gärna ha grupparbete under lektion men tid räcker inte. Lena har en elev som kommer från Afghanistan som hon pratade om Islam och svarade på sina klasskamrater som hade många frågor om Islam. Dessa arbetsformer som hon använder är Läser, jobbar med frågor till boken, diskuterar och ser på film. Hon organiserar undervisningen oftast är de i helklass ibland jobbar de 2 och 2 med frågorna och sedan går de igenom dem tillsammans. Jobbar med en religion i taget men jämför religioner. Det är blandat av grupparbeten eller individuellt. Dessa verktyg som hon använder är Läroböcker och frågehäften, film. Lena har svarat på min fråga, hur gör du när du har olika elever i klassrummet som har olika kunskapsnivåer olika behov? Anpassar materialet efter elevens behov och extra hjälp av speciallärare.
Steg 3: kunskapsbedömning och betygssättning
Det nästa steget heter kunskapsbedömning och betygssättning. Lena har berättat hur hon tänker när hon ska göra både formativ bedömning och summativ bedömning under det här undervisningsmomentet. Att hon bedöma elever under lektionstid hela tiden. Samt hon planera två skriftlig prov. Ett prov på Kristendom, Judendom och Islam. Ett prov på Hinduism och Buddhism. Att hon tittar oftast på matriser Fronter som lärarna i Ulricehamn kommun jobbar med. Hon tittar på matriser därför kontrollera någon saknas någonting. Lena säger att jag har väldigt bra klass. Mycket frågor och diskutera som det är lättare för att bedöma. Hon tror resultatet är bra.
Steg4 & 5: Uppföljning & Dokumentation
Hon har inte sagt mycket om uppföljning men hon ger kommentar till eleverna, vad som är bra, vad de ska tänka nästa gång, vad de ska träna mer vad som de ska förbättra.
Den sista delen handlar om dokumentation. Lena sade att dokumentation kan vara en viktig del av kvalitetsarbete i skolan. För att kvalitetssäkra hennes egen undervisning. Så man kan se att man går igenom alla förmågor, mål och andra delar av styrdokumenten under ett helt läsår. Samt också man följa upp elevernas kunskaper.
0