Mehri Amini

Läroplanen och kursplan

Jag arbetar som modersmålslärare och studiehandledare i persiska och dari. I denna blogg ska jag visa mitt arbete och jag tycker förklarar hur kursplanen och kunskapskraven fungerar på ett bra sätt. Det är viktigt att veta hur kursplanen och kunskapskraven är uppbyggda och fokusera på hur kunskapskraven hänger ihop med de övriga delarna. Det viktigaste i arbetet som modersmålslärare är att känna till styrdokumenten och följa dessa. I kursplanen får alla delar hänger ihop. Alla delar har en viktig funktion både när man planerar och genomför sin undervisning och när man bedömer elevernas kunskaper. Man kan säga att kursplanerna består av tre delar syfte, centralt innehåll och kunskapskrav. Syfte lyfter fram vilka kunskaper som undervisningen ska ge eleverna möjligheter att utveckla. Syftet sammanfattas med en punktlista över ämnesspecifika förmågor.

Kunskapskraven i ett ämne utgår alltså utifrån de ämnesspecifika förmågorna. Det kan också finnas viktiga delar i syftet texten som inte syns i förmågorna. Förmågorna i kursplanerna dem tar upp sånt som alla elever har möjlighet att utveckla genom undervisningen. Det centrala innehållet anger undervisningen ska behandla för att ge eleverna förutsättningar att utveckla dem ämnesspecifika förmågor så långt som möjligt. Kunskapskraven utgå från de ämnesspecifika förmågorna som sagt men också kopplade till det centrala innehållet. Kunskapskraven hänvisar ofta till det centrala innehållet med sammanfattande uttryck.

Kunskapskraven beskriver hur eleven ska visa sina kunskaper. Till exempel genom att föra resonemang eller beskriva samband. Detta är gemensamt för alla kunskapskrav.

I kursplanerna olika delar hänger ihop med att samspela med varandra och vad det innebär för undervisningen? Att kursplanen hänger ihop innebär att varje del kan fyll av förståelsen för de andra delarna. Det är därför viktigt att ta hänsyn till alla delar för att skapa en röd tråd i undervisningen och en samstämmighet mellan undervisning och bedömning.

Trycka på knappen nedan och Läsa styrdokumenten på Skolverkets hemsida.

 

Skolverket

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress