Mehri Amini

Medie- och informationskunnighet
 
Medie- och informationskunnighet är att
  • Förstå mediernas roll och funktion i samhället
  • Att finna analysera och kritiskt värdera information
  • Att kommunicera och skapa eget innehåll i olika medier
  • Att maximera möjligheterna och minimera riskerna i medievardagen

Varför är medie- och informationskunnighet viktigt? I ett allt mer fragmenterat och individualiserat medielandskap ställs allt större krav på vår egen förmåga att hantera information. Vi kallar det för medie- och informationskunnighet, och det innebär att kunna finna, analysera, kritiskt värdera och skapa information i olika medier och kontexter.

Här kommer förslag på hur man skulle kunna jobba med någon eller några av kunnigheterna (MIK) både i modersmålsundervisningen och i något annat ämne. Lärarmaterial med övningar för klassrummet i medie- och informationskunnighet som har flera steg och är till för att både elever och lärare ska få möjlighet att diskutera och reflektera kring det nya medielandskapet och hur det påverkar oss.

Jag har arbetat med MIK tillsammans med en ämneslärare. Hon föreställer ett lärarmaterial med övningar för klassrummet i medie- och informationskunnighet som hör till utbildningspaketet ”MIK för mig”. Utbildningspaketet har flera steg och är till för att både elever och lärare ska få möjlighet att diskutera och reflektera kring det nya medielandskapet och hur det påverkar oss.

Det gör du genom att gå till http://statensmedierad.se/mikformig och sedan klicka dig vidare. Syftet med detta kapitel är att eleverna ska få en första introduktion till medie- och informationskunnighet. Genom att knyta an till elevernas förförståelse kan intresse och engagemang skapas. Kapitlet innehåller förslag på ett antal övningar som passar för en lektion om ungefär 60 minuter. Det går också bra att plocka enskilda övningar som du tycker passar din elevgrupp.

Ett exempel på medie- och informationskunnighet är att testa dina elevers källkritiska förmåga. Jag planerar för mina elever så här: Du ska nu få läsa en text. Tänk dig att du ser den på nätet. På några ställen i texten borde det ringa en källkritisk varningsklocka i ditt huvud. Läs texten och hitta ställena där du behöver vara källkritisk. Jag testar mina elevers källkritiska förmåga genom denna övning.

Ett annat exempel på medie- och informationskunnighet är att övningen nedan:

Köp, köp, köp! Om reklamens påverkan

Mycket i vårt samhälle går ut på att sälja. Reklamen har här en stor betydelse och företag lägger ner stora summor på sin marknadsföring. Ändå säger de flesta av oss att vi inte påverkas av reklam. Kan det verkligen vara så? Syftet med övningen är att öva sig på att kritiskt granska reklamens budskap.

Linjeövning:

Tänk en linje genom klassrummet. Linjen symboliserar en skala där den ena änden betyder inte alls och den andra änden betyder jättemycket. Läs ett påstående och låt eleverna placera sig på linjen beroende på i hur hög grad de håller med om påståendet. Övningen är för helklass.

Påståenden:

  • Jag påverkas av reklam
  • Jag tillhör en viktig målgrupp som reklammakarna specifikt riktar sig till via skräddarsydd reklam
  • Reklamen påverkar våra attityder vad gäller utseende
  • Reklamen påverkar våra attityder till hur kvinnor och män bör bete sig
  • Reklam får mig att vilja konsumera mer

Undersök i grupper:

Leta upp två exempel på reklam som ni anser riktar sig till er. Det kan handla om reklambilder, texter och reklamfilmer.

  • På vilket sätt riktar sig detta till er?
  • Vad använder man för argument för att få er att köpa?
  • Reflektera kritiskt kring den reklam ni valt. Innehåller den stereotyper, överdrifter och så vidare?

Läs mer i texten Olika typer av reklam på http://statensmedierad.se/larommedier.

Sammanlagt medie- och informationskunnighet (MIK) är ett samlingsbegrepp för de kompetenser som gör att människor kan hantera, värdera och analysera det informationsflöde som förekommer via olika medietyper. MIK handlar om att: förstå mediers roll i samhället. kunna finna, analysera och kritiskt värdera information. Jag tycker MIK för elever är att digitalt utbildningsmaterial i medie- och informationskunnighet som vänder sig till skolor, skolbibliotek och folkbibliotek. Syftet med materialet är att utbilda elever och vuxna som finns och agerar i ungas närhet.

 

 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress